Ga naar de content

Afwisselend werk op Pannenstraat 4

Waar Paul ooit dacht definitief afscheid te hebben genomen van de zorg, vond hij zijn passie toch weer terug dankzij een kennismaking met de gehandicaptenzorg. “Ik heb van alles gedaan wat niets met zorg te maken had, maar het was het steeds nét niet.” Inmiddels werkt hij met veel plezier als begeleider binnen Pannenstraat 4 met een complexe doelgroep.

Aan het begin van zijn loopbaan binnen de organisatie werkte Paul op een groep waar het niveau van de bewoners zeer laag was en agressie regelmatig voorkwam. “Ik merkte dat dit niet de juiste plek voor mij was, dus heb ik vrij snel de overstap gemaakt naar een andere woning.” Uiteindelijk kwam hij terecht op zijn huidige voorziening, waar hij helemaal op zijn plek is. “Hier klopt het voor mij: het team, de cliënten, de dynamiek.” 

Een diverse groep cliënten
De bewoners op Pannenstraat 4 hebben voornamelijk een ernstige meervoudige beperking, soms in combinatie met gedragsproblematiek. De woning is opgedeeld in twee gedeeltes. Aan de ene kant wonen vooral oudere bewoners die wat meer zorg nodig hebben, terwijl de andere kant jongere bewoners huisvest, met relatief minder zorg maar meer behoefte aan begeleiding. “Dat zorgt voor veel afwisseling. Geen dag is hetzelfde, en dat houdt het werk boeiend.” 

Hoewel het zorgniveau gelijk is, vraagt het werk fysiek soms veel van het team. “Veel cliënten maken gebruik van een rolstoel, en ondanks dat we hulpmiddelen zoals tilliften gebruiken, blijft het lichamelijk intensief werk.” 

"Begeleiden, dát is waar ik goed in ben en wat ik graag doe"
Paul
Begeleider

Gelijkwaardigheid in het team
Paul werkt in een hecht team dat uit een mix van begeleiders bestaat. “We zijn met een flinke club, en we behandelen elkaar gelijkwaardig. Het maakt niet uit welke functie je hebt, iedereen wordt met respect benaderd. Dat zorgt voor een prettige werksfeer.” 

Wat Paul extra waardeert, is de onderlinge lol en het plezier binnen het team. “We kunnen met elkaar lachen en houden het luchtig als dat kan. Onze senior begeleider is trouwens ooit nog mijn stagiaire geweest – dat zegt genoeg over hoe we hier met elkaar omgaan.” 

Bewuste keuze voor begeleiden
Paul werkt 36 uur per week, verdeeld over verschillende dagen. Hij koos er bewust voor om begeleider te blijven. “Ik wil niet bezig zijn met papierwerk, afspraken en verslaglegging. Begeleiden, dát is waar ik goed in ben en wat ik graag doe.” Naast zijn reguliere werk begeleidt hij ook stagiaires en leerlingen. “Ik vind het belangrijk dat zij zich welkom voelen en een goed beeld krijgen van het werk in deze sector.” 

De kracht van het kleine moment
Wat Paul het mooiste vindt aan zijn werk, zit vaak in de kleine dingen. “Ik geniet van de dag zelf – van wat er op dat moment gebeurt. Humor en lachen horen daarbij. We maken ruimte voor luchtigheid, dat is belangrijk om het werk vol te houden.” 

Ook de betrokkenheid van verwanten speelt een grote rol. “We organiseren elke maand een activiteit waarbij verwanten worden uitgenodigd. En jaarlijks is er een familiedag. Dan steken we met z’n allen de handen uit de mouwen om de woning op te frissen, en sluiten we af met een gezellige dag samen. Dat versterkt de band tussen iedereen.” 

Deel dit verhaal
Neem contact op

Wil je meer weten over de mogelijkheden op deze locatie?

Dit is niet het medewerkersplatform

Je bent ingelogd op het medewerkersplatform, maar je bekijkt nu het externe platform van de Werken bij website.