De afwisseling in het werk bij Amarant

Via een vriendin kwam ze in aanraking met de organisatie. Na zich goed te hebben verdiept in Amarant en een sollicitatiegesprek, ging haar loopbaan van start. Sindsdien heeft ze op meerdere woon- en dagbestedingslocaties gewerkt, wat haar brede ervaring heeft opgeleverd.
Tijdens haar studie begon Femke als flexmedewerker. Al snel kreeg ze de kans om tijdelijk als persoonlijk begeleider aan de slag te gaan. “Dat ben ik daarna blijven doen,” vertelt ze. “Wel heb ik op een gegeven moment aangegeven dat ik graag wilde overstappen naar dagbesteding.”
Overstap naar dagbesteding
Na de geboorte van haar eerste kind voelde Femke dat dagbesteding beter bij haar zou passen. “Het is leuk om activiteiten te bedenken voor cliënten en om structuur aan te brengen in hun dag,” zegt ze. Ze werkt met een fijn team van collega’s: “We kunnen op elkaar bouwen, wat belangrijk is gezien de doelgroep. We werken met cliënten die complex gedrag laten zien, zoals autisme, gedragsstoornissen, agressie of een verstandelijke beperking. Sommige incidenten kunnen heftig zijn, en dan is het heel waardevol dat er collega’s zijn die naar je luisteren en je steunen.”
Dagbesteding in de praktijk
De dagbesteding, de Cirkel, waar Femke werkt bevindt zich op een overzichtelijk terrein met verschillende voorzieningen. “Het voelt als een klein dorp, met alles wat je ook in de samenleving tegenkomt. Iedereen begroet elkaar en bij vragen kun je overal terecht. Het is een warme, open omgeving.”
Wat Femke zo aanspreekt in haar werk is de afwisseling. Er zijn verschillende diensten, van vroeg tot laat. In een vroege dienst start je op de woning, waar je cliënten helpt met de ochtendzorg, ontbijt en voorbereiding op de dag. Daarna begeleid je ze naar de dagbesteding of een andere activiteit, zoals een doktersbezoek of zwemmen.
Op de dagbesteding begint de dag rustig met een kopje koffie en een passende activiteit, zoals lezen, schrijven, bewegen of puzzelen. Iedere cliënt heeft een eigen dagprogramma, afgestemd op zijn of haar niveau. Dat kan individueel zijn, maar ook in kleine groepjes.
“We doen van alles: boodschappen, zwemmen, sporten, paardrijden. Eén keer per week zwem ik met een paar cliënten mee. De lunch verloopt rustig en individueel vanwege slikproblemen. In de middag gaan we vaak wandelen, fietsen, spelletjes doen of pakketjes wegbrengen. Aan het einde van de dag brengen we iedereen weer naar huis.”
"We kunnen op elkaar bouwen, wat belangrijk is gezien de doelgroep"
De rol van persoonlijk begeleider
Femke vindt het mooiste aan haar werk dat ze de lijnen mag uitzetten voor cliënten, in overleg met collega’s van wonen, verwanten en gedragsdeskundigen. “Ik mag de daginhoud vormgeven en op maat activiteiten bedenken. Dat kunnen A-B-parcours zijn, werkjes waarbij materialen worden gesorteerd of beweegactiviteiten. Beweging helpt om spanningen te reguleren.”
Daarnaast wordt er gewerkt met verschillende materialen – hard, zacht, zwaar, licht – en prikkels zoals geur. “Zo stimuleren we ook de zintuigen van cliënten,” legt Femke uit.
Ontwikkelen binnen Amarant
Volgens Femke biedt Amarant veel ruimte voor persoonlijke groei. “Er is aandacht voor loopbaanbegeleiding en zelfontplooiing. Er worden cursussen en scholing aangeboden om te ontdekken wat echt bij je past.”
Ook het werk zelf is veranderd. Sinds een periode waarin cliënten tijdelijk niet naar de dagbesteding konden, is de organisatie anders gaan werken. Nu bestaan groepen vaak uit cliënten van één woonlocatie met vaste begeleiders. “Dat zorgt voor herkenning, veiligheid en structuur. Cliënten bouwen sneller vertrouwen op, en daardoor kun je beter werken aan hun doelen.”
Wil je meer weten over de mogelijkheden op deze locatie?