Van meerwaarde in het leven van cliënten op Gouwberg 13A

Aan de slag bij Amarant
Eenmaal in Brabant stuurde Daniëlle een open sollicitatie naar Amarant. Al snel mocht ze meekijken op een van de voorzieningen in Rijsbergen. “Ik dacht meteen: dit is leuk!” vertelt ze enthousiast. “Het was een gemêleerde groep, precies zoals ik eerder gewend was.” Ironisch genoeg zag ze tijdens haar stage nog enorm op tegen het werken in de gehandicaptenzorg. “Maar nu vind ik het geweldig!”
Werken met EMB-cliënten
Sinds haar eerste meeloopdag is Daniëlle met een vaste groep cliënten blijven werken. Uiteindelijk verhuisde ze samen met hen naar een nieuw onderkomen. “Deze groep cliënten vind ik echt het allerleukste,” zegt ze stralend. “Het zijn typische EMB’ers – mensen met een Ernstig Meervoudige Beperking.” Ze beschrijft haar doelgroep als cliënten die voornamelijk non-verbaal communiceren, sterk gehecht zijn aan structuur, of bijvoorbeeld een visuele beperking hebben. “Iedereen is uniek en heeft zijn of haar eigen handleiding.”
Ondanks de uitdagingen, noemt ze het werk elke dag weer een feestje. “Ze zijn echt blij om je te zien. Natuurlijk zijn er ook moeilijke momenten, maar als ik om 22:00 uur mijn laatste ronde loop en iedereen ligt rustig te slapen, denk ik: hier doe ik het voor.”
"In het begin was ik gewoon aan het werk, maar nu realiseer ik me hoe bijzonder het is dat familieleden hun dierbaren aan ons toevertrouwen"
Een hoofdrol in het leven van de cliënt
“Wat mij het meest raakt, is het besef hoe belangrijk wij zijn in het leven van onze cliënten,” vervolgt Daniëlle. “In het begin was ik gewoon aan het werk. Maar nu realiseer ik me hoe bijzonder het is dat familieleden hun dierbaren aan ons toevertrouwen. Wij dragen zorg voor hun zoon of dochter. Dat besef zorgt ervoor dat ik nét dat stapje extra zet.”
Contact met verwanten
Er is veel en goed contact met de verwanten van de cliënten. “Sommigen komen wekelijks langs om met hun zoon of dochter te wandelen,” vertelt Daniëlle. “De één gaat elk weekend naar huis, terwijl een ander alleen een keer per week langskomt om zijn of haar kind op bed te leggen. Er is ruimte voor alle vormen van betrokkenheid, of dat nu in fysieke aanwezigheid is of via een foto die we delen. Die betrokkenheid voelen we allemaal.”
Samen sterk in het team
Als Daniëlle praat over haar team, verschijnt er een grote glimlach. “We zijn vooral vrouwen en zitten in allerlei verschillende levensfases – van begin twintig tot ver in de zestig. Iedereen staat voor elkaar klaar wanneer het nodig is. Wat ik ook erg waardeer, is dat je hier je mening mag geven en dat daar echt naar geluisterd wordt. Ik voel me hier gezien, gewaardeerd en heb de ruimte om mijn werk goed te doen. Dat geeft voldoening.”
Wil je meer weten over de mogelijkheden op deze locatie?
