Werken bij Spie 2

“Het was natuurlijk niet stoer om als 16-jarige een zorgopleiding te gaan doen”, begint Daan zijn verhaal. Om die reden is Daan vervolgens op 21-jarige leeftijd vanuit de horeca naar andere mogelijkheden gaan kijken binnen zijn loopbaan. Vanwege financiële zekerheid koos hij ervoor om als operator in een fabriek te gaan werken, maar toen hij de 30 jaar passeerde kreeg hij het gevoel dat hij nu echt een keuze voor de toekomst moest gaan maken. “In de sportschool raakte ik in gesprek met iemand die bij Amarant werkzaam was. Hij vertelde over de doelgroep waar hij mee werkt, dat was precies waar ik naar op zoek was! Na dat gesprek heb ik gesolliciteerd bij Amarant voor het zij-instroomtraject en werd ik aangenomen bij Spie 2.”
Zij-instroom bij Amarant
Om feeling met de werkvloer te krijgen, begin je als zij-instromer eerst met het werken op een voorziening. Na een aantal maanden start je ook met de opleiding. In het geval van Daan was dit de mbo 4 opleiding persoonlijk begeleider. “Als ik daaraan terug denk, vond ik het samenkomen met klasgenoten echt heel leuk. Iedereen deelde hier zijn of haar eigen ervaring. Ook werd er besproken hoe iedereen tegen problemen aankeek. Daarin zag je heel grote verschillen. De ene klasgenoot werkte in een bejaardentehuis en ik als begeleider op Spie 2 met een zeer complexe doelgroep.”
"We kunnen in het team op elkaar vertrouwen en dat is ook nodig."
“Dit past wel bij mij”
De eerste weken dat ik hier rondliep was het nog even wennen, vertelt Daan. “In het begin dacht ik nog weleens ‘wow, wat gebeurt hier?’, maar ik merkte al snel dat dit wel bij mij past. De cliënten die op Spie 2 wonen, moet je echt leren kennen voordat je een vertrouwensband op kan bouwen. Zelf ben ik laagdrempelig, duidelijk en toegankelijk. Dat maakt het voor de cliënten ook prettiger. Ze weten dat ze alles tegen mij kunnen zeggen.”
Op Spie 2 wonen cliënten met een licht verstandelijke beperking in combinatie met forse psychiatrische – en/of gedragsproblematieken. De problematieken lopen erg uit een. Je kunt hierbij denken aan hechtingsproblematiek, trauma, schizofrenie, automutilatie (zelf verwondend gedrag), ASS (autisme spectrum stoornis), borderline etc.
Als persoonlijk begeleider ga je dieper in op de inhoudelijke zorg van een cliënt dan bijvoorbeeld een begeleider. Je bent nauw betrokken bij het behandelplan van een cliënt, hebt overleg met behandelaren en draagt dit uit naar de rest van het team. “Het is dus echt een overkoepelende functie.”
Het team van Spie 2
We vormen samen een leuk en hecht team, aansluiting vinden bij elkaar is heel belangrijk, begint Daan. “De verdeling man/vrouw is bij ons redelijk verdeelt. Voorheen waren we echt een mannenteam, maar we zien dat daar wel verandering in komt. Op dit moment werken we met 8 vrouwen en 10 mannen. We kunnen op elkaar vertrouwen en dat is ook nodig.”
Wil je meer weten over de mogelijkheden op deze locatie?