Ga naar de content

Werken op een afwisselende groep

“Een gemêleerde groep cliënten, ouder wordend met het syndroom van Down en anderen met complex gedrag, zoals borderline. De groep is afwisselend, dat maakt het werk uitdagend én leuk!” vertelt een van de senior begeleiders van Boerderijstraat 12-14 op het Daniël de Brouwerpark in Tilburg.

Wat maakt het werken op deze locatie zo fijn?
“Het is een beetje dat Centerparcs-gevoel. Het park voelt bijna als een vakantieplek, maar dan met goede medische en praktische voorzieningen voor cliënten.” Ook de kansen om door te groeien hebben haar steeds betrokken gehouden.

“Ik ben ooit begonnen als leerling en doorgegroeid naar begeleider, persoonlijk begeleider en nu senior. Wat ik erg waardeer, is de samenwerking met collega’s. Er is een open cultuur waarin mensen bij elkaar binnenlopen, even meekijken of hulp aanbieden. Je leert op die manier ook veel van elkaar.”

Gemêleerde club
Bij binnenkomst valt meteen op dat Boerderijstraat 12-14 een diverse groep cliënten huisvest. “Van oudsher wonen er cliënten met het syndroom van Down, inmiddels ouder wordend. Daarnaast zijn er cliënten met borderline-problematiek bij gekomen.”

Het werken met deze doelgroep brengt uitdagingen met zich mee, zeker in de samenwerking tussen begeleider, cliënt en verwant. “Doordat de doelgroep ouder is, is het niet altijd gemakkelijk om familie betrokken te houden. Sommige familieleden wonen ver weg of zijn zelf ook op leeftijd. In andere gevallen, zoals bij cliënten met borderline, is er vaak geen betrokken familie meer. Dan is er een curator of bewindvoerder in beeld, die meestal niet bij activiteiten betrokken is. Voor praktische zaken, zoals een tandartsbezoek, is dan een collega nodig om mee te gaan. Dat is soms een puzzel in het rooster.”

"Het is een beetje dat Centerparcs-gevoel. Het park voelt bijna als een vakantieplek, maar dan met goede medische en praktische voorzieningen voor cliënten."
Medewerker Boerderijstraat 12-14
Senior Begeleider

Een dag met een glimlach
Op de Boerderijstraat is er ruimte voor eigen regie van cliënten. “Sommigen mogen zelf invulling geven aan een deel van hun dag. Een cliënt plant dan bijvoorbeeld ‘plagen’ van een begeleider in als activiteit. Daar moet ik wel om lachen. Als dat iemands dag maakt, waarom niet?”

Typisch Boerderijstraat 12-14
Overdag is Boerderijstraat 14 leeg; dit is bewust zo geregeld. Alle cliënten die overdag thuisblijven, zijn dan op nummer 12. Sommige cliënten noemen het ook wel ‘het huiskamerproject’. Op deze manier is er beter overzicht, en kan er makkelijker 1-op-1 begeleiding geboden worden waar dat nodig is.

Samen met de gedragsdeskundige
Soms is bepaald gedrag lastig te duiden. Daarom zijn de lijnen met de gedragsdeskundige kort. “Als er opvallend gedrag is, schakelen we die altijd in. Waar dat eerder allemaal via mij liep, stimuleer ik collega’s nu om zelf hun vragen te stellen. Dat zorgt voor een directe en effectieve samenwerking.”

Deel dit verhaal
Neem contact op

Wil je meer weten over de mogelijkheden op deze locatie?

Dit is niet het medewerkersplatform

Je bent ingelogd op het medewerkersplatform, maar je bekijkt nu het externe platform van de Werken bij website.