Ga naar de content

Zorg die raakt en afwisseling biedt

Binnen het werken met mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is geen dag hetzelfde. Soms is er behoefte aan een luisterend oor, een ander moment vraagt juist om ondersteuning bij een zorgvraag. “Die combinatie maakt het werk zo bijzonder,” vertelt Ankie, begeleider bij Amarant. Al vroeg wist ze dat ze met mensen wilde werken, alleen hoe precies – dat was nog onduidelijk.

Een kans zonder opnieuw te moeten studeren
Een nieuwe studie starten was niet de bedoeling. Daarom keek Ankie naar wat er wél mogelijk was binnen haar interessegebied. Ze kwam bij Amarant terecht en volgde een leerwerktraject waarbij ze ervaring opdeed in de praktijk. In het begin werkte ze met jongeren, een doelgroep die goed bij haar leek te passen. Toch bleef ze nieuwsgierig naar wat er nog meer mogelijk was. 

Ruimte om te ontdekken
Via de flexpool kreeg Ankie de kans om andere locaties te verkennen. “Mijn vaste groep voelde als de juiste plek, maar ergens bleef het kriebelen. Ik wilde weten waar ik nog meer op mijn plek zou zijn.” Zo kwam ze terecht bij de Nieuwe Leuvenaarstraat. 

Thuis op een nieuwe plek
In eerste instantie werkte ze er als invalkracht. “Hier merkte ik dat ik meer van mezelf kon laten zien. Het contact met cliënten voelde natuurlijker, ik hoefde minder te schakelen in communicatie.” De sfeer, het werk en de doelgroep pasten zó goed dat ze besloot te blijven. “Het voelde direct als thuiskomen.” 

"Ik dacht dat mijn vorige groep de leukste was, totdat ik hier kwam werken"
Ankie
Begeleider

Wat maakt NAH uniek?
Werken met mensen met NAH vraagt om begrip en inzicht. “Iedere cliënt heeft een leven vóór het letsel gehad. Dat verleden speelt altijd mee. Emoties worden vaak anders beleefd en gedrag kan veranderen.” Binnen de locatie wordt veel aandacht besteed aan het begrijpen van NAH. Nieuwe collega’s krijgen hiervoor gerichte scholing. 

De ondersteuning is persoonlijk en afgestemd. “Sommige cliënten hebben hulp nodig bij praktische zaken zoals het plannen van een afspraak. Anderen hebben meer behoefte aan gesprekken of emotionele ondersteuning.” Als begeleider werk je nauw samen met een persoonlijk begeleider. Samen vorm je een ‘maatje’ voor de cliënt, waarbij jij signaleert, ondersteunt en meedenkt. 

Van twijfel naar zekerheid
Ankie werkte eerder met mensen met een licht tot matige verstandelijke beperking. “Daar ging het soms langer duren voor je begreep wat een cliënt bedoelde. Hier kunnen cliënten vaak zelf duidelijk aangeven wat ze willen. Dat zorgt voor veiligheid en vertrouwen.” Ze voelt zich hier volledig op haar plek. 

Deel dit verhaal
Neem contact op

Wil je meer weten over de mogelijkheden op deze locatie?

Dit is niet het medewerkersplatform

Je bent ingelogd op het medewerkersplatform, maar je bekijkt nu het externe platform van de Werken bij website.