Ontdek de doelgroep Jeugd
Binnen Amarant Jeugd ondersteunen we kinderen en jongeren die wat extra’s nodig hebben in hun ontwikkeling. Het gaat om kinderen met een (lichte) verstandelijke beperking, vaak in combinatie met complexe gedrags- of psychiatrische uitdagingen. Ook gezinnen waarin intensieve zorg nodig is, kunnen op ons rekenen. Met vrijwilligerswerk binnen de doelgroep jeugd kun jij hier van grote waarde zijn. Jouw tijd, aandacht en een luisterend oor maakt écht het verschil voor een kind en zijn of haar omgeving.
In dit filmpje deelt Bowien haar ervaring met het werken met kinderen en jongeren binnen Amarant. Ze vertelt hoe juist deze doelgroep haar dagelijks werkplezier geeft, en waarom nabijheid, rust en structuur zoveel betekenen voor jongeren met complexe problemen.

Zorgsystemen Jeugd, veiligheid en perspectief
Jonge cliënten met psychische problemen hebben vooral behoefte aan veiligheid, stabiliteit en iemand die er écht voor ze is. Dat is precies wat Amarant probeert te bieden met passende begeleiding en behandeling op maat.
STEK, intensieve begeleiding voor kind en gezin
Binnen STEK ondersteunen we kinderen en jongeren tussen de 6 en 18 jaar met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen. De begeleiding vindt plaats op een vaste woonplek (leergroep) of bij het kind thuis, afhankelijk van wat het beste past. In nauwe samenwerking met ouders, familie en een deskundig team werken we aan het doel: terug naar huis, of als dat niet mogelijk is, een stabiele plek waar het kind verder kan groeien. Vrijwilligers kunnen hier het verschil maken door te zorgen voor herkenbare gezichten, structuur en positieve aandacht.

Langdurig verblijf. We zijn er voor jongeren in een belangrijke fase
Op deze locatie wonen jongeren van 12 tot 17 jaar met een (licht) verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Ze krijgen hier ondersteuning tot hun 18e, met uitzicht op een passende vervolgplek.
Als vrijwilliger biedt je structuur, aandacht en een luisterend oor. Zo help je jongeren zich veilig te voelen en verder te ontwikkelen. Samen zorgen we voor duidelijkheid, vertrouwen en perspectief.

Behandelgroep, intensieve begeleiding in een veilige omgeving
In een behandelgroep krijgen jongeren van 8 tot 23 jaar met een licht verstandelijke beperking en complexe problematiek 24-uursbehandeling. De focus ligt op veiligheid, structuur en persoonlijke ontwikkeling.
Samen met een betrokken team wordt gewerkt aan individuele én groepsdoelen. Tijdens de behandeling gaan jongeren naar school, stage of werk. Binnen deze dynamische omgeving is duidelijkheid en rust belangrijk, ook voor jou als vrijwilliger.
Trainingshuis, stap voor stap naar zelfstandigheid.
In het Trainingshuis wonen jongvolwassenen (16-23 jaar) met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Ze werken aan hun zelfstandigheid, met begeleiding bij wonen, opleiding en werk. Elk Trainingshuis heeft een basishuis met 24-uurs begeleiding en appartementen waar jongeren meer op zichzelf wonen met begeleiding op afstand. De ondersteuning is afgestemd op hun persoonlijke ontwikkeling en zelfstandigheidsdoelen.
TED, Training, Educatie & Diagnostiek
TED ondersteunt kinderen en hun ouders bij sociaal-emotionele problemen, vaak in combinatie met een licht verstandelijke beperking of een vermoeden daarvan. We bieden hulp op school, thuis en op onze locaties.
De focus ligt op het verminderen van probleemgedrag en het aanleren van nieuwe vaardigheden. Voor jongeren vanaf 12 jaar is er een extra training: ‘Dit ben ik’. Samenwerking met ouders, school en andere hulpverleners is essentieel om blijvende veranderingen te realiseren.
Kind en Gezin
Binnen dit zorgconcept ondersteunen we kinderen van 0 tot 18 jaar met een (vermoeden van) ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperking, soms in combinatie met gedragsproblemen of medische zorgvragen. De twee kinderdienstencentra (KDC’s) bieden dagbehandeling via een orthopedagogisch dagcentrum (ODC) en verschillende vormen van ambulante begeleiding, zoals gezinsondersteuning, begeleiding na schooltijd, zorg op school en tijdelijk verblijf. Deze vormen van zorg worden afgestemd op de behoeften van het kind en het gezin.
Ouder-Kind en IAG (Intensieve Ambulante Gezinsbegeleiding)
Binnen dit zorgconcept ondersteunen we gezinnen met complexe hulpvragen, zowel thuis als in onze trainingshuizen. De nadruk ligt op opvoedondersteuning voor ouders met een verstandelijke beperking, waarbij de veiligheid van ouder en kind centraal staat. IAG richt zich specifiek op gezinnen met kinderen tot 17 jaar, waar sprake is van een licht verstandelijke beperking. In veel gevallen spelen er meerdere problemen tegelijk op verschillende levensgebieden, die elkaar beïnvloeden en versterken.
Amarant is altijd op zoek naar vrijwilligers. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.