Ga naar de content

Ontdek de doelgroep LVB-complex

Cliënten met een licht verstandelijke beperking én bijkomende psychische of psychiatrische problemen hebben vaak behoefte aan intensieve ondersteuning. Binnen Amarant helpen we (jong)volwassenen met LVB-complex met rust, geduld en vooral veel duidelijkheid. Deze mensen hebben moeite met het overzien van situaties, begrijpen hun eigen problematiek niet altijd goed en raken daardoor snel overprikkeld of overvraagd.

Anke werkt met de doelgroep LVB complex

Al jaren zet Anke zich in voor mensen met een licht verstandelijke beperking en bijkomende problematiek. Geen dag is hetzelfde en juist dat maakt haar werk zo bijzonder. Benieuwd waarom zij zich zo verbonden voelt met deze doelgroep? Bekijk het filmpje en ontdek wat werken met deze mensen zo waardevol maakt.

Doelgroep LVB complex zorgprofessionals overleggen met elkaar

LVB complex

Mensen met een licht verstandelijke beperking en bijkomende problemen (zoals verslaving, schulden of moeite met sociale relaties) hebben vaak intensieve ondersteuning nodig. Dit maakt het begeleiden soms uitdagend, voor henzelf, voor hun netwerk én voor de mensen om hen heen. Binnen Amarant ondersteunen we deze doelgroep op verschillende manieren: op woonlocaties of gewoon bij hen thuis. Als vrijwilliger kun je hier écht verschil maken, door structuur, aandacht en vertrouwen te bieden.

Wonen
Verspreid over Noord-Brabant biedt Amarant woonplekken waar cliënten dag en nacht ondersteuning krijgen. Deze locaties vind je zowel op onze hoofdlocatie, het Daniël de Brouwerpark in Tilburg, als in diverse buurten in Breda, Tilburg en omliggende plaatsen.

Doelgroep LVB complex. zorgprofessional praat met cliënt op de bank

KDI – Kortdurende Interventie

Onze crisisvoorziening Kortdurende Interventie (KDI) bevindt zich op het Daniël de Brouwerpark in Tilburg. Hier ontvangen we cliënten met uiteenlopende zorgvragen, waaronder verslavingszorg. We werken nauw samen met een team van specialisten, zoals verslavingsartsen en verschillende agogen gericht op sport, school en werk. Het doel van de behandeling is om ernstig nadeel voor de cliënt te voorkomen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en sociaal welzijn. Meestal verblijven cliënten tussen de 6 en 12 weken in deze setting. Het persoonlijke en professionele netwerk van de cliënt speelt een belangrijke rol in het herstelproces.

FACT: Flexibele, intensieve ondersteuning bij cliënten thuis

De FACT-teams van Amarant bieden intensieve begeleiding en behandeling aan cliënten in hun eigen thuissituatie. Dit helpt hen om weer grip op hun leven te krijgen en actief deel te nemen aan de samenleving. Of het nu gaat om uitdagingen zoals opvoedingsproblemen, schoolproblemen, werkloosheid of verslaving: samen zoeken we altijd naar een passende oplossing. Binnen FACT werkt een divers team van specialisten nauw samen, waaronder psychiaters, verslavingsartsen, verpleegkundigen en opvoedingsdeskundigen.

 

Forensisch Volledig Pakket Thuis (VPT)

Het Forensisch VPT-team ondersteunt cliënten met een lichte verstandelijke beperking die in aanraking zijn gekomen met politie of justitie. Deze cliënten worden intensief begeleid in hun thuissituatie. Wanneer een cliënt onder reclasseringstoezicht staat, zorgt het Forensisch VPT-team voor de begeleiding die de reclassering niet kan bieden.

 

Therapeutisch Centrum

Het Therapeutisch Centrum van Amarant biedt specialistische behandeling aan kinderen, jongeren en volwassenen die op meerdere gebieden moeite hebben met maatschappelijk functioneren. Door een systematische en multidisciplinaire aanpak met orthopedagogen, psychologen, vaktherapeuten, artsen en psychiaters werken we aan herstel en verbetering van het dagelijks leven.

Neem contact op

Amarant is altijd op zoek naar vrijwilligers. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.